Notícia

FM2021_Engeguem.jpg

PREGONS DE LA FESTA MAJOR 2021

Veïnes i Veïns del Clot-Camp de l’Arpa, 

És Festa Major, i enguany SÍ que sortirem al carrer per celebrar-ho! 

Des del 12 de març de l’any passat hem viscut una situació insòlita d’emergència sanitària que ens ha obligat a quedar-nos a casa, i a canviar la nostra manera de viure durant els darrers mesos. 

I tot i que han sigut mesos de tristesa, també hem après a reinventar-nos, i a seguir gaudint i lluitant pel barri. Seguir lluitant i treballant des de les xarxes veïnals de suport mutu i des de totes les entitats, des dels centres sanitaris, i des dels centres educatius. 

I poc a poc al barri anem recuperant la normalitat, les trobades, els passejos, i els locals associatius van recuperant la vitalitat. I aquest primer cap de setmana de novembre, per fi tenim el programa de festa major a les mans. 

Un programa fet amb il·lusió, amb l’alegria de pensar que tornarem a ballar, a abraçar-nos, a fer safareig, a convidar a tot el veïnat a sortir al carrer, perquè ja és aquí Sant Martí i volem fer festa. 

Però la emoció de la festa no ens ha fet perdre el seny. I hem de seguir lluitant i revindicant que els carrers són de la gent i no del trànsit rodat, que els carrers són pe viure-hi, i no per aguantar persones queixoses que no entenen que l’associacionisme és vida, i que la lluita veïnal és la clau perquè no avancin ni el masclisme, ni la xenofòbia, ni el feixisme, ni altres ideologies que no respecten drets humans fonamentals. 

L’any passat les entitats us vam prometre que enguany tornaríem més fortes. Perquè cap virus ni cap nova normativa ens impedirà tornar a conquerir els carrers, tornar a omplir-los de vida i de seguir lluitant contra les injustícies. 

Aquí estem i aquí seguirem. Hem tornat fortes, felices i amb ganes de viure. 

Visca la Festa Major i Visca el Clot-Camp de l’Arpa!!! 

 Federació d’Entitats del Clot-Camp de l’Arpa


 Tornem a compartir l’espai que és nostre.

Sembla que la realitat d’abans de la pandèmia torna a governar la nostra vida social i la nostra realitat urbana. Han estat molts i molts mesos que ens han obligat a viure una realitat que mai no hauríem imaginat que ens tocaria compartir, però tot i que ens ha revoltat, ha estat així i no hem pogut fer res més que fer-nos-ho nostre. Però ara és temps de recuperar aquella normalitat que mai hauríem dit que podia ser tan fràgil, i ho fem amb unes experiències que ens donen més riquesa i més fortalesa davant les adversitats. 

Ho hem de fer (no queda més remei) amb precaució. Sembla que hi tenim el peu al coll, però no hi tenim la certesa, i això ens fa mantenir la vigilància sobre qualsevol dada. Però volem que la vida continuï i volem créixer, i volem fer-ho amb aquella alegria tan nostra que ens fa sortir al carrer, viure i conviure. Tot plegat, amb la intensitat de la vida ciutadana que tant ens agrada de poder compartir. 

A l’entorn dels barris del Clot i del Camp de l’Arpa s’hi detecten fàcilment tot d’espais humans i socials que no paren d’oferir sorpreses constants que de vegades se’ns posen al nostre davant sense saber ben bé ni com ens han arribat. Així és de rica i intensa la realitat d’aquests barris, que captiven i ens fan viure de primera mà la vivesa i l’energia d’un moviment associatiu inquiet que durant la Festa Major sembla implosionar oferint tot de propostes engrescadores. 

Els espais més representatius d’aquests barris tornaran a omplir-se d’activitats i de veïnat gràcies a la immensa il·lusió i l’ingent esforç que les entitats han dut a terme en els darrers mesos, plens d’incertesa sobre la realitat sanitària que ens tocaria viure aquests dies. Una tasca intensa, amb moments de vegades ingrats, que ara rebrà l’agraïment profund per totes bandes, amb la satisfacció de recuperar els espais que són nostres i de poder veure places i carrers vius i alegres. 

Volem animar-vos a sortir al carrer i gaudir de la festa, i us engresquem a fer-ho amb respecte i sense deixar el més mínim espai per al masclisme o la xenofòbia. Volem que la festa sigui gran, i també que sigui cívica i amb confiança. Molt bona Festa Major! 

David Escudé
Regidor del Districte de Sant MartíVeïnes i veïns, enguany el conjunt d’entitats que conformen la Federació m’han convidat a fer el pregó de Festa Major. Ho han fet, entenc jo, com a mostra de suport a la persecució política que pateixo i com a reconeixement a tot el jovent que participa i mou el barri. 

Doncs em presento, ja que molts no em coneixeu. Soc un jove del barri que ha crescut immers en la seva vida associativa. Els meus pares em van apuntar de ben petit a l’esplai SCV El Clot on vaig passar per totes les etapes possibles, també vaig viure l’activisme social de la mà de l’associació de veïns per algun lligam familiar… I ja a la joventut he estat a altres espais i entitats del barri: des de l’assemblea local d’Arran quan residíem dins del CP La Forja, vaig passar fugaçment per l’Ateneu el Tramvia de Foc, i actualment participo del Casal de Joves del Clot La Traca, del Casal Popular Independentista l’Anònima i de l’AVV. I no oblidar aquell temps quan moltes veïnes vam fundar Clot Decideix i vam acabar-ho mutant cap al CDR del nostre barri.  

I ara que ja us he tirat el currículum per sobre m’esplaio amb el que m’ha dut a estar en aquest programa i a fer el pregó.  

El Clot-Camp de l’arpa és un barri farcit d’entitats, organitzacions, associacions i altres formes d’agrupar-se que treballen perquè no siguem un barri dormitori més, ni una mera colònia pels rics del món ni un simple mercat per l’especulació. I no ho és, perquè hi som desenes i centenars d’activistes i militants que plantegem un barri diferent. On la lògica no sigui la del capital – la de qui paga mana- sinó la social, la del barri per les seves veïnes. La que sap que no ho pot deixar tot en mans del mercat ni de les institucions. Però on es dona aquesta resistència i lluita hi apareix la repressió. I aquest cop m’ha tocat a mi patir-la: 

El 29 de setembre del 2018 milers de persones vam sortir als carrers per plantar cara al feixisme i a l’espanyolisme més ranci, els quals venien a glorificar-se de la brutalitat policial durant el referèndum del 1r d’octubre. Davant la foscor d’aquells que no ens deixen ser hi vam posar tots els colors fent un gran #holi. I d’aquella jornada de lluita jo n’he sortit represaliat. La fiscalia espanyola em demana 8 anys de presó. I la Generalitat es va haver de retirar de l’acusació en comprovar que els mossos havien fet múltiples irregularitats en el procediment. I jo estic encausat per aquell dia, però al barri tenim un llarg historial de represaliats: des del company Roger a qui demanaven 8 anys – i van absoldre – per defensar la universitat pública, a les companyes anarquistes dins l’operació pandora, a les multes per vagues o al moviment per l’habitatge fins a les batudes policials racistes que es donen als nostres carrers. 

Però malgrat la repressió, continuem. Perquè aquesta ens fa aturar, ajuntar uns quants amics per fer un grup de suport… Però sabem que el què necessita el barri, la ciutat i el nostre país és que continuem treballant, associant-nos i lluitant per fer del nostre present i del futur un nou moment de llibertat i sobirania. Com deia Inadaptats “Festa sí, lluita també!”. 
Visca la festa major. I, ens veiem als carrers! 

 Adrià Catasús i Raventós 


hola@clotcampdelarpa.catPREGONS DE LA FESTA MAJOR 2021
Share this post